Falafel – oryginalny z Jerozolimy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Falafel to bardzo popularna wegetariańska przekąska. Pochodzi z bliskiego wschodu, a w Europie zdobywa coraz większą popularność, często jest alternatywą dla mięsnego kababa. Przygotowanie jest nieco pracochłonne, ale warto – nie ma nic lepszego niż świeżo smażony falafel.

przyprawy falafel
Przyprawy do falafela

Falafel – składniki

  • 1/2 kg suchej cieciorki
  • drobno pokrojona cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry (suszonych nasion)
  • duża szczypta pieprzu
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • kilka nasion kardamonu

Falafel – przepis

  1. Suchą cieciorkę przekładamy do bardzo dużej miski i zalewamy zimną wodą, tak żeby wody było około 8-10 centymetrów ponad cieciorkę, odstawiamy ją na całą noc, żeby nasiąkła i podwoiła swoją objętość. (Nie używajcie cieciorki z puszki bo falafele będą zbyt miękkie i rozlazłe). Następnego dnia należy obrać cieciorkę z łupinek i odsączyć.
  2. Zmiksuj cieciorkę wraz z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i mąką.
  3. Wszystkie przyprawy przekładamy do dużego moździerza i dokładnie rozcieramy. Najlepiej użyć wszystkich przypraw w nasionach wtedy danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Dokładamy przyprawy do cieciorki i mielimy dalej co jakiś czas mieszając całość łyżką, żeby masa była jednolita.
  4. Na koniec mielenia masa powinna ciągle mieć widoczne kawałki cieciorki – zobaczcie na zdjęcie jak to mniej więcej powinno wyglądać 😉
  5. Gotową masę przekładamy do miski i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
  6. Z masy formujemy kulki wielkości piłeczki ping-pongowej.
  7. Smażymy falafele w głębokim, mocno rozgrzanym oleju, aż zrobią się smakowicie rumiane 🙂
  8. Jeśli masa podczas smażenia rozpada się to należy dodać odrobinę mąki i jeszcze raz przemielić całość w robocie kuchennym – przed przystąpieniem do lepienia kulek warto sprawdzić jak masa zachowuje się podczas smażenia 🙂
  9. Gotowe kulki przekłada się na talerz pokryty ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!
falafel przepis gotowa masa
Masa na falafel
4.1/5 - (9 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

2 komentarze

  1. […] Ten przepis na falafel jest wyśmienity! Bazuje on na 1/2 kg ciecierzycy, co pozwala przyrządzić mnóstwo pysznych falafli. 1/3 składników z tego przepisu wystarczy na wykonanie falafli na obiad dla trzech osób (jeśli falafle mają zastąpić kotlety, wychodzi wtedy po 4-5 falafelków na osobę). […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *