Frytki z batatów

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Frytki z batatów


Frytki z batatów

Frytki z batatów – składniki

  • 2 średnie bataty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka suszonego tymianku

Frytki z batatów – przepis krok po kroku

  1. Przed rozpoczęciem przygotuj bataty. Obierz je i pokrój na równomierne paski, o grubości około 1 cm.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, paprykę w proszku i ewentualnie suszony tymianek.
  3. Wrzuć pokrojone bataty do miski z przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty mieszanką przypraw.
  4. Przedgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż równomiernie pokrojone bataty.
  6. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz frytki z batatów przez około 25-30 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Co 10 minut warto je przemieszać, aby równomiernie się upiekły.
  7. Wyjmij z piekarnika i podawaj od razu, aby zachować chrupkość.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *