Gofry – chrupiące i puszyste
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Gofry – chrupiące i puszyste – składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: dodatki do smaku, takie jak kawałki owoców, czekolada, orzechy
Gofry – chrupiące i puszyste – przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
- W osobnej misce ubij jajka, a następnie dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Nie mieszaj zbyt energicznie, aby uniknąć nadmiernego rozwinięcia glutenu.
- Jeśli chcesz dodać dodatki smakowe, teraz jest odpowiedni moment. Wymieszaj je delikatnie w ciasto.
- Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją delikatnie olejem lub masłem. Jeśli nie masz gofrownicy, możesz użyć zwykłej patelni, ale pamiętaj, że kształt gofrów może nie być idealny.
- Nałóż porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę i zamknij ją. Piecz gofry przez około 3-5 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
- Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.
- Serwuj gofry – chrupiące i puszyste na ciepło, najlepiej z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, świeże owoce, bita śmietana czy posypka cukrowa.