Puszyste placki z ricottą

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Puszyste placki z ricottą – składniki

  • 250g ricotty
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia

Puszyste placki z ricottą – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj ricottę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wanilię i szczyptę soli.
  2. Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju roślinnego.
  3. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta, formując placki o średnicy około 8 cm.
  4. Smaż placki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
  5. Przełóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Serwuj placki puszyste z ricottą na ciepło, polane ulubionym sosem lub posypane cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *