Gorąca czekolada

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Gorąca czekolada


Gorąca czekolada

Gorąca czekolada – składniki

  • 200 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • bita śmietana (opcjonalnie)
  • posypka czekoladowa (opcjonalnie)

Gorąca czekolada – przepis krok po kroku

  1. W rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu.
  2. Dodaj gorzką czekoladę i cukier, mieszaj aż czekolada się rozpuści.
  3. Wlej ekstrakt waniliowy i dodaj szczyptę soli, dokładnie wymieszaj.
  4. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając, aż gorąca czekolada zgęstnieje.
  5. Przelej do filiżanek i udekoruj bitą śmietaną oraz posypką czekoladową, jeśli chcesz.
  6. Podawaj od razu, pamiętaj, że gorąca czekolada najlepiej smakuje na ciepło.

Teraz możesz cieszyć się pyszną i rozgrzewającą gorącą czekoladą w chłodne dni!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *