Grzyby Shitake – historia i zastosowanie
Czas przygotowania:
-
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Grzyby Shitake – krótka historia
Lentinula edodes czyli Shitake występują w Chinach, Japonii, w Azji Wschodniej i na Półwyspie Indochińskim. Shitake czasem są nazywane Poku, to japońska nazwa grzyba który rośnie między innymi na drzewach Shii. Grzyby te mają niesamowite właściwości lecznicze, dlatego w medycynie chińskiej są nazywane eliksirem życia. Zawarte w grzybach antyoksydanty (shitake zawierają najwięcej tych substancji wśród roślin na świecie) – zapobiegają starzeniu się komórek, a witaminy i minerały w nich zawarte wspomagają układ odpornościowy i pomagają w walce ze stresem. Grzyby Shitake pomagają też zwalczać komórki rakowe – co potwierdziły badania przeprowadzone w Krajowym Instytucie Badania Raka w Tokio. Grzyby te zmniejszają też zawartość cholesterolui tym samym przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. W Japonii shitake jest od kilkuset lat stosowany do leczenia przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości. Grzyby shitake są w Japonii zatwierdzone jako lek.
Grzyby Shitake i ich zastosowanie
Twardziaki japońskie nadają się do spożycia świeże, suszone i marynowane. Jeśli kupujemy suszone wystarczy je namoczyć w ciepłej wodzie by odzyskały miękkość i aromat. Używane są do zup, dań z woka oraz do sałatek. Grzyby shitake należy smażyć lub gotować bardzo krótko – w przeciwnym razie twardnieją. Używajcie ich nie tylko ze względu na zdrowotne właściwości grzybów shitake, ale też dla ich niepowtarzalnego smaku i konsystencji.