Gyoza – japońskie pierożki z wieprzowiną
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
japońska
Gyoza przepis na delikatne japońskie pierożki serwowane z sosem sojowym. Przygotowanie jest prostsze niż w przypadku polskich pierogów – mianowicie kupuje się gotowe mrożone ciasto w małych krążkach – dzięki temu cała kuchnia nie jest obsypana mąką, kucharz nie jest wykończony wałkowaniem i wszyscy jedząc są bardziej zadowoleni.
Gyoza (japońskie pierożki) – składniki
- 300 gramów mielonej wieprzowiny
- 2 ząbki czosnku
- mała marchewka (drobno starta)
- pół cebuli (drobno posiekanej)
- 1 jajko
- sól, pieprz, sos sojowy, łyżeczka oleju sezamowego
- mrożone ciasto na pierożki gyoza lub wonton (50 listków)
- Do sosu:
- 100 ml sosu sojowego
- 6 łyżek octu ryżowego
- kilka kropli oleju sezamowego
- odrobina startej marchwi
- posiekany szczypior
Gyoza (japońskie pierożki) – przepis
- Marchew, czosnek, cebulę drobno zetrzeć na tarce. Wymieszać z mięsem mielonym na gładką masę.
- Mięso z warzywami doprawić solą, pieprzem, olejem sezamowym.
- Ciasto na pierogi delikatnie rozmrozić i porozdzielać jego plasterki. Gdy ciasto będzie miękkie (nie będzie się łamało – można zacząć sklejać pierogi). Powinny mieć płaskie dno – ponieważ będą smażone. Polecam spróbować je sklejać jak tradycyjne pierogi z płaskim dnem.
- Pierogi smażyć na patelni teflonowej na odrobinie oleju przez 30 sekund, następnie wlać 1/4 szklanki wody na patelnię i przykryć całość pokrywką.
- Pierogi są gotowe gdy ich spód jest lekko rumiany, ciasto dogotowane, a mięso miękkie.
Pierogi gyoza serwujemy z sosem sojowym z odrobiną oleju sezamowego i octu ryżowego. Ja dodaję też odrobinę chili, szczypior i trochę tartej marchewki dla koloru.
Uwielbiam te aromatyczne japońskie pierożki.