Jabłecznik
Czas przygotowania:
40 min
Czas gotowania:
0 godz. 45 min
Łączny czas:
1 godz. 25 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Jabłecznik to pyszne i aromatyczne ciasto, które idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Złociste jabłka, delikatne ciasto i przyprawy tworzą niezwykłą kombinację smakową. Przygotowanie tego deseru jest proste i satysfakcjonujące. Spróbuj sam!
Jabłecznik – składniki
- 4 średnie jabłka (najlepiej kwaśne)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła (ok. 125g)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- opcjonalnie: cukier puder do posypania
Alternatywnie, możesz dodać do ciasta rodzynki, orzechy lub płatki migdałowe, aby nadać mu dodatkowego smaku i chrupkości.
Jabłecznik – przepis krok po kroku
- W pierwszej kolejności obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
- Dodaj masło i rozetrzyj je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
- Do kruszonki dodaj jajka i wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
- Przygotuj formę do pieczenia, wysmaruj ją masłem i posyp mąką.
- Na dnie formy ułóż połowę plasterków jabłek, a następnie przykryj je połową ciasta.
- Powtórz ten sam proces z drugą połową jabłek i ciasta.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz jabłecznik przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu, wyjmij jabłecznik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Przed podaniem, posyp ciasto cukrem pudrem dla dodatkowej dekoracji.
Teraz możesz cieszyć się pysznym jabłecznikiem! Podawaj go na ciepło lub na zimno, samodzielnie lub z dodatkiem bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!