Jajecznica z otrębami
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bardzo proste, ale zarazem zdrowe i pożywne danie. Jajecznica jest jednym z najpopularniejszych śniadań na całym świecie, a dziś chcę Wam pokazać, jak dodać do niej odrobinę zdrowia i błonnika. Poznajcie jajecznicę z otrębami!
Jajecznica z otrębami – składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka natki pietruszki do dekoracji
Jeśli nie macie otrębów pszennych, możecie użyć otrębów owsianych. Dla osób na diecie bezglutenowej, świetnym wyborem będą otręby ryżowe.
Jajecznica z otrębami – przepis krok po kroku
- W małym garnku zagotujcie wodę i zalejcie otręby. Odstawcie na 5 minut, żeby napęczniały.
- W międzyczasie roztrzepcie jajka w misce, doprawcie solą i pieprzem.
- Rozgrzejcie masło na patelni, a następnie wlejcie na nią jajka.
- Smażcie jajka na małym ogniu, aż zaczną się ściągać.
- Dodajcie do nich otręby i delikatnie wymieszajcie.
- Podawajcie jajecznicę z otrębami posypaną natką pietruszki.