Jajecznica z otrębami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bardzo proste, ale zarazem zdrowe i pożywne danie. Jajecznica jest jednym z najpopularniejszych śniadań na całym świecie, a dziś chcę Wam pokazać, jak dodać do niej odrobinę zdrowia i błonnika. Poznajcie jajecznicę z otrębami!

Jajecznica z otrębami – składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki do dekoracji

Jeśli nie macie otrębów pszennych, możecie użyć otrębów owsianych. Dla osób na diecie bezglutenowej, świetnym wyborem będą otręby ryżowe.

Jajecznica z otrębami – przepis krok po kroku

  1. W małym garnku zagotujcie wodę i zalejcie otręby. Odstawcie na 5 minut, żeby napęczniały.
  2. W międzyczasie roztrzepcie jajka w misce, doprawcie solą i pieprzem.
  3. Rozgrzejcie masło na patelni, a następnie wlejcie na nią jajka.
  4. Smażcie jajka na małym ogniu, aż zaczną się ściągać.
  5. Dodajcie do nich otręby i delikatnie wymieszajcie.
  6. Podawajcie jajecznicę z otrębami posypaną natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *