Jajecznica z parówkami i serem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
2
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Jajecznica z parówkami i serem choć prosta, niesie ze sobą mnóstwo smaku i pozytywnej energii. Zaskoczcie swoje kubki smakowe tym klasycznym, ale nadal pysznym daniem.
Jajecznica z parówkami i serem – składniki
- 4 jajka
- 2 parówki
- 100 g sera (może być żółty, gouda lub edamski)
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
Alternatywy: Jeśli szukacie czegoś lżejszego, parówki możecie zastąpić szynką lub boczkiem. Ser można zastąpić serem feta dla odmiennego, bardziej intensywnego smaku.
Jajecznica z parówkami i serem – przepis krok po kroku
- Najpierw przygotowujemy składniki. Parówki kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce, a jajka rozbijamy do miski.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Kiedy stanie się gorące, dodajemy pokrojone parówki. Smażymy je, aż staną się lekko zrumienione.
- Następnie, do parówek wlewamy jajka. Mieszamy delikatnie, aby parówki i jajka dobrze się ze sobą połączyły.
- Kiedy jajka zaczynają gęstnieć, dodajemy starty ser. Mieszamy aż ser się rozpuści i ładnie połączy z resztą składników.
- Doprawiamy naszą jajecznicę z parówkami i serem solą i pieprzem do smaku. Gdy wszystko jest dobrze wymieszane, zdejmujemy patelnię z ognia.
- Nasza jajecznica z parówkami i serem jest gotowa do podania! Idealnie smakuje na ciepło, podana z kromką świeżego chleba.