Jajecznica z ziemniakami i pomidorami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

2

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Dla wielu z nas jajecznica to jedno z ulubionych dań na śniadanie. To klasyczne danie z jajek jest szybkie, łatwe do przygotowania i można je dowolnie modyfikować. Jedną z bardziej sycących i aromatycznych wersji jest jajecznica z ziemniakami i pomidorami. Ta propozycja to prawdziwa uczta dla smakoszy, a przy tym bardzo pożywne i zdrowe śniadanie.

Jajecznica z ziemniakami i pomidorami – składniki

  • 4 jajka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)

Alternatywa: Możesz zastąpić ziemniaki batatami dla słodszego smaku, a pomidory koktajlowymi dla intensywniejszego aromatu.

Jajecznica z ziemniakami i pomidorami – przepis krok po kroku

  1. Zaczynam od umycia i obrania ziemniaków, a następnie kroję je w małe kostki.
  2. Na dużej patelni rozgrzewam masło, dodaję pokrojone ziemniaki i smażę je na średnim ogniu, aż zrobią się złote i chrupiące.
  3. W międzyczasie myję pomidory i kroję w małe kawałki.
  4. Gdy ziemniaki są gotowe, dodaję pomidory i smażę wszystko razem przez kilka minut.
  5. W tym czasie roztrzepuję jajka w miseczce, dodaję sól i pieprz do smaku.
  6. Jajka wlewam na patelnię do ziemniaków i pomidorów, delikatnie mieszam, aż jajka się zetną.
  7. Podaję gorącą jajecznice z ziemniakami i pomidorami, posypaną świeżym szczypiorkiem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *