Jajka po turecku
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Jajka po turecku – składniki
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kuminu
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeża natka pietruszki do dekoracji
Jajka po turecku – przepis krok po kroku
- W rondlu lub patelni rozgrzej oliwę.
- Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez kolejne kilka minut, aż zmięknie.
- Dodaj pokrojone pomidory, paprykę słodką, kumin, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos.
- Wbij jajka do sosu, zostawiając odstępy między nimi. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne.
- Posyp jajka po turecku świeżą natką pietruszki, jeśli chcesz.
- Serwuj gorące jajka po turecku z pieczywem lub ryżem.