Jak zrobić blaty bezowe do tortu

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Jak zrobić blaty bezowe do tortu


Jak zrobić blaty bezowe do tortu

Jak zrobić blaty bezowe do tortu – składniki

  • 6 białek jajek
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50g posiekanych orzechów lub migdałów (opcjonalnie)

Jak zrobić blaty bezowe do tortu – przepis krok po kroku

  1. Przed rozpoczęciem przygotowań, upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz również użyć formy do tortu o średnicy około 20 cm.
  3. W misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj cukier stopniowo, ciągle ubijając, aż masa będzie gładka i błyszcząca.
  4. Dodaj ocet winny lub sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą łopatki lub łyżki.
  5. Jeśli chcesz dodać orzechy lub migdały, teraz jest odpowiedni moment. Delikatnie wmieszaj je w masę bezową.
  6. Przełóż masę na przygotowaną blaszkę lub formę do tortu. Wyrównaj powierzchnię za pomocą łopatki.
  7. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 120°C. Bezważne powinny być lekko złociste i chrupiące.
  8. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw bezwy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Możesz również zostawić je na kilka godzin lub na noc.
  9. Gdy bezwy są już zimne, delikatnie odłącz je od papieru do pieczenia i ułóż na płaskiej powierzchni.
  10. Blaty bezowe są gotowe do użycia w tortach. Możesz je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

Teraz wiesz, jak zrobić blaty bezowe do tortu. Możesz wykorzystać je jako podstawę do różnych wspaniałych tortów, dodając ulubione kremy, owoce i dekoracje. Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *