Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
Kapuśniak przepis na pyszną zupę z kiszonej kapusty – gotowaną na wieprzowych żeberkach. Pomimo, że jedną z moich ulubionych zup jest zupa pomidorowa to uwielbiam też kwaśne zupy – kapuśniak jest jedną z nich. Radzę Wam nie ciąć kapusty zbyt drobno – niech ciągnie się i parzy brodę, tak właśnie w niektórych regionach nazywają kapuśniak. Kapuśniak ma nazw wiele: parzucha, parzybroda lub kwaśnica. Po tym słowotwórstwie poznać można jak pradawna i różna jest w zależności od regionu. Ja gotuję dziś tradycyjny według mnie kapuśniak z kiszonej kapuchy. Doprawiam go zawsze odrobiną nasion kminku i łyżeczką przecieru pomidorowego.
Kapuśniak z kiszonej kapusty – składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebula
- średni kawałek wędzonego surowego boczku
- włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por
- 4 ziemniaki (pamiętajcie gotujcie je osobno bo w kapuścianym kwasie się nie uda)
- kilogram kiszonej kapusty + sok z kiszonej kapusty (żeby podkręcić smak)
- vegeta, sól, pieprz, kminek, ziele angielskie i liście laurowe
- łyżka przecieru pomidorowego dla koloru
Kapuśniak z kiszonej kapusty – przepis
- Wstawić żeberka do zimnej wody – zagotować i zdjąć szumy. Pogotować 20 minut i ponownie oczyścić bulion.
- Dodać ziele angielskie, liść laurowy i powoli gotować – buliony gotowane powoli są smaczniejsze i bardziej klarowne.
- Po około godzinie dodać podsmażony boczek z cebulą.
- Dodać włoszczyznę i gotować do miękkości – dopiero, gdy wszystkie warzywa się ugotują możecie dodawać kapusty. Włoszczyznę pokroić lub zetrzeć i wrzucić ponownie do bulionu.
- W osobnym garnku ugotować ziemniaki i dorzucić je do zupy dopiero gdy kapusta będzie miękka.
- Obrać mięso i wrzucić pokrojone do zupy.
- Następnie dodać kapustę – ja kupiłam paczkę kiszonej kapusty i wrzuciłam całość bez krojenia wraz z sokiem. Gdy kupuję kapustę na wagę zawsze wyłudzam też kapuścianą wodę – nachodzę sklep ze słoikiem lub pojemnikiem i zawsze miła pani odlewa mi trochę tego magicznego soku. Przy okazji, picie soku z kapusty lub ogórków kiszonych jest bardzo zdrowe na gardło, zwłaszcza w okresie jesiennych przeziębień.
- Gotować całość, aż kapusta lekko zmięknie i puści smak.
- Dodać ziemniaki, przecier pomidorowy, sól, pieprz i kminek. Gotować jeszcze 10 minut.
Jeść łapczywie co jakiś czas parząc sobie brodę. Uwielbiam kapuśniak.
uwielbiam kapuśniak … właśnie zrobiłam chodź nie według twojego przepisu 😉 ale spróbuje kiedyś z kminkiem . najlepszy kapuśniak ze swojskiej kiszonej he