Kapusta z suszonymi grzybami
Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
1 godz. 30 min.
Łączny czas:
1 godz. 50 min.
Ilość porcji:
10-12
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Polska
Kapusta z grzybami czyli jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. Jest pyszna sama i doskonała jako dodatek do krokietów, pierogów czy uszek. Kapusta z grzybami może też na drugi dzień przerodzić się w bigos jeśli najdzie Was tylko ochota. Uwielbiam to danie dlatego, że jest proste, a jednak wyrafinowane. Kapusta i grzyby to duet doskonale się uzupełniający, smak i zapach jest niepowtarzalny – wystarczy zalać kapustę wodą z moczenia grzybów i już mamy w domu zapach świąt.
Kapusta z suszonymi grzybami – składniki
- 1 kg kiszonej kapusty (jeśli jest zbyt kwaśna możecie ją wypłukać)
- 1 duża cebula
- 3 garści suszonych grzybów
- cała woda po namaczaniu grzybów
- 6 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
- olej lub masło do smażenia
- odrobina oleju lnianego do polania przed podaniem
Kapusta z suszonymi grzybami – przepis
- Suszone grzyby zalać gorącą wodą co najmniej na jedną godzinę.
- Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsza kawałki (posmakujcie czy nie jest zbyt kwaśna jeśli tak – przepłuczcie ją wodą – do smaku). Powinna być delikatnie kwaśna.
- Cebulą pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć delikatnie na maśle lub oleju.
- Dodać listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli.
- Na patelnię dorzucić kapustę i delikatnie podsmażać około 10 minut dolewając w razie potrzeby wody.
- Grzyby pokroić i dorzucić na patelnię.
- Dusić kapustę powoli podlewając wodą po moczeniu suszonych grzybów – to w niej zaklęty jest cały smak. Jeśli kapusta jest świeża cała procedura nie powinna trwać dłużej niż 1,5 godziny – dusimy powoli aż do miękkości.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem polać kilkoma kroplami oleju lnianego.
Pycha! 🙂
Witam, już w kilku przepisach widziałam dodatek oleju lnianego.. co on dodaje? może być bez? nigdy nie używałam do niczego, nie wiem jak on smakuje..