Karkówka w sosie pieczarkowym
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
40 min
Łączny czas:
1 godz. 00 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
polska
Jednym z ulubionych dań wielu Polaków jest karkówka – mięso o wyjątkowym smaku, które staje się jeszcze lepsze, gdy połączymy je z aromatycznym sosem. A gdy ten sos to sos pieczarkowy, mamy przepis na prawdziwy kulinarny sukces. Karkówka w sosie pieczarkowym jest danie, które przywołuje na myśl domowe, niedzielne obiady. Pozwólmy więc, by ten smak przyprowadził nas z powrotem do tych szczęśliwych chwil.
Karkówka w sosie pieczarkowym – składniki
Na karkówkę:
- 1 kg karkówki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Na sos pieczarkowy:
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 250 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz i natka pietruszki do smaku
Jeżeli nie jesteś fanem pieczarek, możesz zastąpić je innymi grzybami, takimi jak borowiki czy shiitake.
Karkówka w sosie pieczarkowym – przepis krok po kroku
- Karkówkę oczyść, pokrój na kotlety, posól i popieprz. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż karkówkę z obu stron na złoty kolor. Przełóż na talerz.
- W tym samym tłuszczu, na którym smażyłaś karkówkę, wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się szkliste.
- Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż puszczą sok.
- Wsyp mąkę, dobrze wymieszaj, a następnie wlej bulion, cały czas mieszając.
- Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wróć karkówkę na patelnię, zmniejsz ogień i duś wszystko razem przez około 20 minut. Na koniec posyp natką pietruszki.