Karp pieczony

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Karp pieczony to tradycyjne danie wigilijne, które cieszy się dużą popularnością w Polsce. Jest to smaczna i aromatyczna potrawa, idealna na świąteczny stół. Przygotowanie karpia w ten sposób jest proste, a efekt końcowy zachwycający.

Karp pieczony – składniki

  • 1 średniej wielkości karp (ok. 2 kg)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Karp pieczony – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj karpia, usuwając łuski, oczyszczać zewnętrzne błony i wewnętrzne flaki. Dokładnie opłucz rybę pod bieżącą wodą.
  2. Wnętrze karpia natrzyj solą i pieprzem, a także wewnątrz umieść plasterki cytryny.
  3. Na patelni rozgrzej masło i olej, a następnie podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i por.
  4. Dodaj do podsmażonych warzyw suszone zioła (majeranek i tymianek) oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszaj wszystko razem przez kilka minut.
  5. Przełóż podsmażone warzywa do środka karpia, a następnie zawiń go w folię aluminiową, tak aby dobrze się zamknęła.
  6. Umieść karpia w nagrzanym do 180°C piekarniku i piecz przez około 1,5 godziny.
  7. Po upływie tego czasu, wyjmij karpia z piekarnika i ostrożnie usuń folię aluminiową.
  8. Piecz karpia jeszcze przez około 15 minut, aby skórka nabrała złocistego koloru.
  9. Podawaj karpia pieczonego na dużym półmisku, dekorując go świeżymi ziołami i plasterkami cytryny.

Karp pieczony jest gotowy do podania. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *