Kartacze
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kartacze to tradycyjne danie kuchni polskiej, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ziemniaków. To pyszne i sycące kluski, które można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy sosów.
Kartacze – składniki
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- opcjonalnie: łyżka masła
Alternatywnie, zamiast mąki ziemniaczanej, można użyć mąki pszennej, jednakże mąka ziemniaczana nadaje kartaczom charakterystyczną konsystencję i smak.
Kartacze – przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.
- Odsącz ziemniaki i odstaw do ostygnięcia.
- Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli.
- Wyrób ciasto, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, można dodać trochę więcej mąki.
- Na stolnicy podsypanej mąką uformuj wałek z ciasta o grubości około 2 cm.
- Odcięte kawałki wałka delikatnie spłaszczaj, a następnie uformuj z nich kulki.
- Gotuj kartacze w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmij kartacze z wody, odcedź i podawaj od razu.
Podane kartacze można podać z roztopionym masłem lub z sosem grzybowym. Smacznego!