Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym
Czas przygotowania:
30 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
45 min
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym – składniki
- 500g mielonego indyka
- 1 średnia cukinia, starta na tarce
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki cayenne (opcjonalnie, dla pikantnego smaku)
- sól i pieprz do smaku
– przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mielony indyk, startą cukinię, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, mleko, suszone oregano, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Formuj małe klopsiki z powstałej masy mięsnej. Możesz użyć łyżki do lodów, aby ułatwić sobie formowanie równych porcji.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj klopsiki i smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zrumienią. Przełóż klopsiki na talerz i odstaw na bok.
- Do tego samego garnka dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, suszoną bazylię, suszony tymianek, paprykę w proszku i cayenne (jeśli używasz). Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj sos na średnim ogniu przez około 10 minut, aż zgęstnieje.
- Po zagotowaniu sosu, wróć klopsiki do garnka i gotuj na niskim ogniu przez kolejne 10-15 minut, aby mięso było dobrze ugotowane.
- Serwuj klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym na talerzach, polewając je sosem pomidorowym. Możesz podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak makaron, ryż lub sałatka.