Kluski ziemniaczane ze startych ziemniaków

Czas przygotowania:

30 min.

Czas gotowania:

5 min.

Łączny czas:

35 min.

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Polska

Kluski ziemniaczane

Kluski z ziemniaków zwane też szarymi kluskami to pyszne danie obiadowe, ale też smaczna kolacje, ponieważ kluski można podsmażyć ponownie i dzięki temu je podgrzać. Danie to jest trochę pracochłonne, ale dla ich smaku opłaca się popracować i powalczyć z ziemniakami. Jeśli macie blender lub malakser, który upora się z tarciem ziemniaków – połowa sukcesu za Wami.

Kluski ziemniaczane składniki:

  • 1 i 1/2 kg startych ziemniaków i odsączonych na sitku
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 całe jajka
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

Przepis na kluski ziemniaczane

  • Do obranych, startych i odsączonych na sitku ziemniaków wsypujemy wymienione powyżej składniki czyli mąkę żytnią, pszenną i ziemniaczaną oraz sól, pieprz, jajka i dokładnie mieszamy.
  • W tym czasie gotujemy dużo wody z solą i odrobiną oleju (olej, żeby kluski się nie sklejały).
  • Masa na kluski ziemniaczane nie moż być za rzadka ani za gęsta, należy to regulować mąką.
  • Kiedy masa jest gotowa kładziemy ją po trochu na desce i nożem, albo łyżką spychamy do wrzącej wody (oczywiście nie całą masę) po trochu mniej więcej łyżeczkę na wielkość kluski.
  • Ja mam specjalne sitko do tej „zabawy” wkładam masę do sitka i łyżką mieszam w nim ciasto, a kluski same się robią – jeśli spodziewacie się dużej ilości gości, lub często przygotowujecie kluski – koniecznie sprawcie sobie metalowe „sitko” z odpowiedniej wielkości dziurkami.
  • Czekamy aż kluski zaczną wypływać. Czasami przyklejają się do dna, ale to nie szkodzi można im dopomóc łyżką i przemieszać całość. Po wypłynięciu gotujemy ok. 2 min.
  • Łyżką cedzakową  wrzucamy na durszlak i przepłukujemy je zimną wodą (nie za długo, żeby nie były zimne), mają się tylko przestać mocno kleić.
  • I tak porcja po porcji powinna być gotowana. Podpowiem jeszcze, że dobrym sposobem, jeżeli kluski mają zostać na drugi dzień dobrze jest je rozdzielić naoliwionymi rękami.
  • Na drugi dzień można je wrzucać na wrzątek do pogrzania albo podsmażyć na patelni.
CZYTAJ  Schab po cygańsku

Z czym podajemy kluski ziemniaczane?

  • z zasmażaną kapustą
  • z rozkruszonym twarogiem i ze skwarkami słoniny
  • ze skwarkami boczkowymi
  • z cebulką smażoną
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *