Kofty wołowe
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kofta przepis czyli jak zrobić szaszłyki z mięsa mielonego przyprawione w bliskowschodnim stylu. Zazwyczaj używa się mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny – my użyliśmy wołowiny. Ważne jest solidne doprawienie mięsa: kumin, ziarna kolendry, czosnek, pieprz cayenne i cebula – uwaga nie dodaje się jajka do mięsa. Kofty nadziewa się na patyki do szaszłyków i grilluje lub piecze w piekarniku.
Kofty wołowe – składniki
- 400 gramów zmielonej wołowiny
- jedna cebula
- 3 wyciśnięte ząbki czosnku
- pół pęczka poszatkowanej natki pietruszki
- 3 łyżeczki soli
- pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka kuminu
- dwie łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki zmielonego cynamonu
- pół łyżeczki zmielonego imbiru
- patyczki do szaszłyków
- odrobina oleju
Kofty wołowe – przepis
- Do dużej miski należy włożyć mięso dodać sól, czosnek, pietruszkę i cebulę. Przyprawy należy utłuc w moździerzu i dodać do mięsa i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Mięso odkładamy do lodówki na przynajmniej jedną godzinę.
- Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 15 minut, w ten sposób nie będą się paliły podczas grillowania. Na każdy z patyków nakładamy jedną kulkę mięsa i rozpłaszczamy na 3/4 długości patyka, z technicznego punktu widzenia formując walec na patyku 😉
- Każdą z Koft nacieramy odrobiną oleju i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oryginalnie powinniśmy przyrządzić kofty na grillu ale rozgrzany piekarnik do 240 stopni z nastawionym grillem z góry w zupełności wystarczy. Kofty pieczemy około 8-12 minut w zależności jak mocno wysmażone mięso chcemy uzyskać.
- Kofty można podawać z sosem tzatziki (jogurtowy sos z ogórkiem i czosnkiem), ajvarem (paprykowa pasta) i chlebem pita. Smacznego!
Jak nie na grilu, to po co te patyki?Ja tam będę robić na grilu. Mam fajne miesko, sam zmielę i do dzieła.Kofta smakuje dobrze, ale j.. nie urywa.Robie koftę tylko dla gości, bo kiedyś zasmakowało im to mięso i sposób przyrządzania.Dzęki goście będą zadowoleni.
wszystko ok, tylko 3 lyzeczki soli zabije nawet konia, dodalem 2 lyzeczki i tez bylo duzo za duzo, dzis dodam 1 i mam nadzieje ze to bedzie optymalna ilosc, swoja droga przepis doskonaly, od siebie dodam ze lepiej dodac swieza kolendre 🙂
240 grill z góry w piecu przez 10 minut? Pozdrawiam kopalnie węgla.