Kotlety schabowe z piekarnika
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kotlety schabowe przepis na wyborne schabowe. Kotlet schabowy czyli sztandarowa potrawa polskiej kuchni. Któż nie wtopiłby zębów w soczystego schaboszczaka? Sekretem moich schabowych jest użycie mięsa z kością – dzięki temu są bardzo soczyste i pełne aromatu, kość pomaga zatrzymać wilgoć w mięsie. Kolejny sekret czyli jak smażyć schabowego, żeby nie był twardy? Smażyć na sporym ogniu a następnie dopiekać w rozgrzanym piekarniku około 10 minut. Doprawiam kotlety solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Rozbijam tylko trochę – żeby były sprężyste i grubiutkie.
Kotlety schabowe z piekarnika – składniki
- 4 plastry schabu z kością (około 3 cm grubości)
- sól, pieprz, majeranek, odrobina szałwii
- rozkłócone jajko
- bułka tarta
- odrobina smalcu do smażenia
Kotlety schabowe z piekarnika – przepis krok po kroku
- Kotlety lekko rozbić – chodzi o to, żeby zmiękła struktura mięsa, a nie żeby kotlet stał się cienki jak papier.
- Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą majeranku.
- Listki szałwii cienko posiekać i wrzucić do jajka – całość wymieszać energicznie widelcem.
- Kotlety obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na rozgrzanej patelni roztopić łyżkę smalcu (to kolejny sekret chrupiącej skórki kotletów schabowych)
- Smażyć po 4 minuty z każdej strony na średnio-dużym ogniu.
- Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut – idealnie dojdą w środku, jednocześnie zachowując wilgoć i soczystość.
- Jeśli macie termometr wbijcie go w najgrubszą część mięsa – będzie idealne gdy osiągnie 77 stopni.