Kotlety z ciecierzycy
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kotlety z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy – składniki
- 1 puszka ciecierzycy (400g), odcedzona
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju roślinnego
Kotlety z ciecierzycy – przepis krok po kroku
- W misce umieść odcedzoną ciecierzycę i rozgnieć ją widelcem, aż powstanie gładka masa.
- Dodaj do masy cebulę, czosnek, bułkę tartą, natkę pietruszki, kumin, kolendrę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Formuj z masy kotlety o średnicy około 7-8 cm i lekko je spłaszcz.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
- Smaż kotlety z ciecierzycy po 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.
- Przełóż kotlety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj gorące kotlety z ciecierzycy jako danie główne lub dodatek do sałatek.