Krem kawowy

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Krem kawowy to pyszny deser, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kawy. Jego delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że jest idealnym wyborem na zakończenie obiadu lub podwieczorku. Przygotowanie tego przepysznego kremu jest proste i nie wymaga wielu składników.

Krem kawowy – składniki

  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gorącej wody

Alternatywnie, można użyć mleka zamiast śmietanki kremówki, jednak wówczas krem będzie mniej gęsty i bardziej lekki w smaku.

Krem kawowy – przepis krok po kroku

  1. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, cukier, kawę rozpuszczalną i ekstrakt z wanilii, aż składniki się połączą i cukier całkowicie się rozpuści.
  2. W osobnej misce roztrzep żółtka z gorącą wodą.
  3. Stopniowo dodawaj roztrzepane żółtka do rondelka z podgrzanymi składnikami, ciągle mieszając, aby uniknąć skrzepienia żółtek.
  4. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, mieszając, aż krem zgęstnieje i osiągnie odpowiednią konsystencję. Powinien być gładki i kremowy.
  5. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw krem do ostygnięcia.
  6. Przełóż krem do pucharków lub foremek i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby się schłodził i stężał.
  7. Przed podaniem, można udekorować krem kawowy bitą śmietaną lub posypać kakao.

Teraz, gdy znasz przepis na Krem kawowy, możesz cieszyć się tym wyjątkowym deserem o intensywnym smaku kawy. Smacznego!

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *