Krem z brokułów

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Krem z brokułów – składniki

  • 1 duży brokuł (lub 2 mniejsze)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być również bulion drobiowy)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Krem z brokułów – przepis krok po kroku

  1. Brokuły umyj i podziel na różyczki. Zetrzyj z nich łodygi.
  2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
  3. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
  4. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zeszklone.
  5. Dodaj ziemniaka i brokuły, smaż przez kolejne kilka minut.
  6. Zalej warzywa bulionem warzywnym, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Jeśli chcesz, dodaj śmietanę kremówkę i ponownie zmiksuj.
  8. Przypraw krem solą i pieprzem do smaku.
  9. Podawaj gorący krem z brokułów, ewentualnie udekorowany świeżymi ziołami lub prażonymi pestkami dyni.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *