Królik pieczony z boczniakami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Królik pieczony z boczniakami – składniki

  • 1 królik (ok. 1,5 kg) – alternatywnie można użyć kurczaka
  • 500 g boczniaków – alternatywnie można użyć innych grzybów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

Królik pieczony z boczniakami – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj królika, umyj go i osusz. Następnie pokrój na porcje.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę i masło. Dodaj pokrojonego królika i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
  3. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
  4. Dodaj boczniaki i smaż przez kolejne 5 minut.
  5. Wsyp suszone zioła, paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  6. Zalej wszystko bulionem warzywnym i przykryj garnek pokrywką.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
  8. Serwuj Królika pieczonego z boczniakami na gorąco, podając go z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *