Królik duszony w śmietanie
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
2 godz. + 15 min. obsmażania
Łączny czas:
2 godz. 25 min.
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Francuska, Międzynarodowa
Królik w śmietanie czyli doskonałe, delikatne i hipoalergiczne mięso w delikatnej śmietanowej potrawce. Królik tylko na pozór jest daniem trudnym – jeśli poświęcicie mu odpowiednią ilość czasu i cierpliwości stanie się daniem doskonałym. Mięso królika jest bardzo łatwo przyswajalnym białkiem, w dodatku króliki hodowane są dość ekologicznie – królik to chude i zdrowe mięso. Do królika w śmietanie doskonale pasuje delikatna marchewka z groszkiem.
Królik duszony w śmietanie – składniki
- tuszka z królika
- jedna cebula
- wywar warzywny lub kostka rosołowa warzywna
- 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 18-22%
- 2-3 łyżki masła i odrobina oleju
- mąka pszenna
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- gałązka rozmarynu
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól i pieprz
Królik duszony w śmietanie – przepis
- Królika należy umyć i podzielić na 6-8 części – udka, comber na dwie części oraz przednie łapy. Solimy i pieprzymy mięso obficie, a następnie dokładnie wszystkie kawałki obtaczamy w mące.
- Na rozgrzanym maśle z odrobiną oleju, smażymy mięso z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
- Przekładamy części królika do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.
- Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gałązkę rozmarynu oraz podsmażoną pociętą w kostkę cebulę i dusimy przez około 2 godziny.
- Gdy mięso królika będzie już miękkie dodajemy śmietanę rozmieszaną z łyżką mąki. Zanim wlejemy całość śmietany do garnka z królikiem warto wcześniej wymieszać odrobinę sosu ze śmietaną w osobnej misce, żeby śmietana nie zważyła się w sosie.
- Doprawiamy sos cytryną, solą oraz pieprzem do smaku.