Kruche ciasteczka migdałowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kruche ciasteczka migdałowe – składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła (lub margaryny)
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 50g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Kruche ciasteczka migdałowe – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i mielone migdały.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę masło (lub margarynę) i rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka.
  3. Do kruszonki dodaj jajko i ekstrakt migdałowy (jeśli używasz). Zagnieć ciasto, ale nie za długo, aby uniknąć nadmiernego wyrabiania glutenu.
  4. Zawinięte w folię spożywczą ciasto wstaw do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
  5. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
  6. Wytnij ciasteczka za pomocą foremek w dowolnych kształtach.
  7. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru.
  9. Po upieczeniu, wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
  10. Gotowe kruche ciasteczka migdałowe możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *