Rogaliki kruche drożdżowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Rogaliki krucho drożdżowe – składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła (lub margaryny)
  • 250ml ciepłego mleka
  • 50g cukru
  • 25g drożdży świeżych (lub 7g drożdży instant)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • konfitura (np. truskawkowa lub malinowa)
  • cukier puder do posypania

Rogaliki krucho drożdżowe – przepis krok po kroku

  1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut, aż drożdże się aktywują.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. Do mąki dodaj aktywowane drożdże, jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Odstaw ciasto na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na dwie części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
  6. Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozsmaruj konfiturę.
  7. Przy pomocy noża lub pizzy, pokrój ciasto na trójkąty, zaczynając od dłuższego boku.
  8. Zwiń każdy trójkąt, zaczynając od szerokiej strony, aż powstanie kształt rogala.
  9. Ułóż rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  10. Przed pieczeniem, posmaruj rogale roztrzepanym jajkiem.
  11. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
  12. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
  13. Posyp rogale krucho drożdżowe cukrem pudrem przed podaniem.

Teraz możesz cieszyć się pysznymi rogalkami krucho drożdżowymi!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *