Krupnik z kaszą jęczmienną perłową
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Jak zrobić wyborny, delikatny krupnik? Tu nasuwa się pytanie jakiej kaszy użyć do krupniku – wybór jest oczywisty jęczmienna perłowa. Sekretem krupniku jest dodanie kilku suszonych grzybów do bulionu. Mój krupnik zazwyczaj zawiera dużo warzyw (marchew, pietruszka, seler). Gotuję krupnik na bulionie drobiowym, czasem wieprzowym. Słyszałam, że smaczny jest też na żołądkach – ale trochę się ich boję – uraz ten ciągnie się od przedszkola. Nie zapomnijcie krupniku posypać obficie natką pietruszki.
Krupnik – składniki:
- Włoszczyzna – por, seler, marchew, pietruszka i jedna mała cebula dla koloru.
- Mięso do bulionu: udka z kurczaka lub jeśli wolicie dietetycznie np. pierś z indyka
- Kilka suszonych grzybów i woda z namaczania grzybów
- 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
- 2 ziemniaki opcjonalnie (akurat ten krupnik był bez ziemniaków)
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz (vegeta lub kostka rosołowa opcjonalnie)
Krupnik – przepis krok po kroku
- Ugotować mięso z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (zdjąć szumy). Jeśli dodajecie filet z indyka lub kurczaka wrzućcie go pod koniec gotowania włoszczyzny – nie będzie zbyt suchy. Jeśli wolicie wywar z mięsem z kością – zacznijcie od gotowania mięsa.
- Włoszczyznę umyć i obrać (kroję lub trę warzywa dopiero po ich ugotowaniu). Gotować do miękkości warzyw.
- Dorzucić kilka suszonych grzybów i wlać bulion z ich moczenia.
- Jeśli używacie filetu z indyka lub kurczaka dorzućcie go teraz, (opcjonalne ziemniaki pokrojone w kawałki też).
- Warzywa wyłowić i wedle uznania pokroić lub zetrzeć. Do bulionu dosypać kaszę i gotować do miękkości.
- Doprawić solą, pieprzem opcjonalnie vegetą. Oprószyć obficie pietruszką.
Krupnik to sycąca, delikatna i zdrowa zupa. Niektórzy zabielają krupnik odrobiną śmietany – też czasem dodaję kwaśnej 18%.