Pikantny kurczak Hariyali po indyjsku
Czas przygotowania:
15 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
Indyjska
Kurczak Hariyali
Przepis na zielone, pikantne szaszłyki z kurczaka w sosie z mięty, kolendry z nutą czosnku, imbiru i chilli – obłędnie aromatyczne danie, w dodatku łatwe do przygotowania i bardzo zdrowe. Chude mięso kurczaka marynowane w jogurcie, przełamane aromatem soku z limonki na pewno Was zachwyci. W knajpie z indyjskim jedzeniem szaszłyki są bardzo intensywnie zielone – nie wiem jakiej mieszanki dodają kucharze, może jakiegoś proszku, którego zieleń nie utlenia się pod wpływem temperatury? Ja korzystając tylko z naturalnych składników poniżej niestety nie uzyskałam dzikiej zieleni. Może ktoś wie jak się nazywa ten tajemny składnik?
Kurczak Hariyali składniki:
[su_skladniki]500 – 600 gramów filetu z kurczaka
pół pęczka kolendry
pół pęczka świeżej mięty
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
2-3 zielone ostre chilli, ewentualnie dodatkowo ostra czerwona chilli
2-3 łyżki jogurtu
sok z całej limonki
sól
[/su_skladniki]Kurczak Hariyali przepis:
Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na średnie kawałki – kostka około 4 cm. Kurczaka przekładamy do czystej miski gdzie będziemy marynować mięso.
Imbir starty na drobnym oczku tarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone chilli oraz miętę i kolendrę należy dokładnie zmiażdżyć w moździerzu. Dodajemy również sok z limonki oraz sporą ilość soli i całość dokładnie mieszamy.
Kurczaka zalewamy przyprawami i dodajemy jogurt i wszystko dokładnie mieszamy.
Mięso najlepiej zostawić na 1-2 godziny w marynacie przed grillowaniem kurczaka. Po zamarynowaniu nabijamy kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyków. Pozostałą marynatę delikatnie obkładamy kawałki kurczaka.
Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej lekko olejem.
Rozgrzewamy piekarnik na najwyższą możliwą temperaturę – 250-270 stopni. Na koniec piekarnik ustawiamy na funkcję grill i wstawiamy mięso.