Kurczak pieczony na butelce piwa
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kurczak na butelce to oryginalny smak i proste w wykonaniu jedzonko. Nigdy nie wiem jak zachwalać ale po spróbowaniu na pewno dowiecie się co chciałam napisać. Soczysty, chrupiący, aromatyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Kurczak pieczony na butelce bywa lepszy niż z rożna.
Kurczak pieczony na butelce piwa – składniki:
- jedna półlitrowa butelka piwa – pierwszy krok 🙂
- jeden dość duży kurczak ok. półtorakilogramowy
- pieprz
- sól
- majeranek lub zioła prowansalskie
- 5 ząbków czosnku
- pół łyżeczki papryki chilli
- dwie łyżki papryki słodkiej
- 100 ml oleju
Kurczak pieczony na butelce piwa – przepis
- Nim włożymy kurczaka na butelkę, zamkniętą jeszcze butelkę trzymamy w wodzie (zimnej), żeby naklejki się odkleiły. Dokładnie zmywamy resztki kleju, butelkę wycieramy do sucha i zabieramy się do roboty!
- Całego kurczaka masujemy olejem (z czułością).
- Przeciśnięty czosnek przez praskę wcieramy solidnie w kurczaka.
- Podane wyżej wymienione przyprawy też wmasowujemy w kurczaka, jeśli lubicie lekko cytrynowy posmak możecie zetrzeć skórkę z połowy cytryny.
- Przyprawionego kurczaka wstawiamy do lodówki na noc, ale wystarczy też na 2 h – żeby smaki się przegryzły.
- Po wyjęciu kurczaka z lodówki nabijamy go na butelkę z piwem (ale nie od strony głowy).
- Przedtem pół butelki piwa wlewamy do szklanki (nie do brzucha), piwo potrzebne będzie nam do podlewania kurczaka.
- Do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C, najlepiej z termoobiegiem wstawiamy kurczaka na butelce z piwem.
- Za około 30 minut piana piwna będzie oblewać kurczaka (gdyby piwo się nie pieniło wsypujemy szczyptę soli do butelki).
- Kurczaka na butelce z piwem pieczemy około półtorej godziny, od czasu do czasu podlewając piwem.
Zapewniam będzie smakowity. Upieczonego kurczaka na butelce z piwem nie podajemy dzieciom!
Kurczaka na butelce z piwem podajem z:
- z ziemniakami (mogą być upieczone obok butelki)
- z ryżem
- z chlebem
- z warzywami
Jakkolwiek podamy kurczak na butelce z piwem będzie pyszny, doskonale pasuje musztarda. Z przyprawami można fantazjować.
Zawsze piszę z czym podajemy, nigdy czym popijamy; już wiem, oczywiście schłodzonym piwem!
Jedzcie i pijcie Drodzy Państwo!