Kurczak w cieście francuskim
Czas przygotowania:
30 min
Czas gotowania:
40 min
Łączny czas:
1 godz. 10 min
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
francuska, polska
Kurczak w cieście francuskim – składniki
- 1 filet z kurczaka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko, roztrzepane
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Opcjonalnie: ulubione przyprawy do kurczaka
Kurczak w cieście francuskim – przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Na desce do krojenia, posól i popieprz filet z kurczaka z obu stron.
- Jeśli chcesz, możesz również posypać kurczaka ulubionymi przyprawami, takimi jak papryka, czosnek granulowany lub zioła prowansalskie.
- Rozwiń ciasto francuskie na czystej powierzchni i pokrój je na paski o szerokości około 2 cm.
- Owij każdy pasek ciasta wokół fileta z kurczaka, tworząc spiralę. Upewnij się, że ciasto jest dobrze zamocowane na końcach.
- Wymocz każdą spiralę w roztrzepanym jajku, aby pomóc ciastu przykleić się do kurczaka.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
- Smaż kurczaka w cieście francuskim na patelni z obu stron, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
- Przenieś kurczaka w cieście francuskim na blaszkę do pieczenia i umieść w rozgrzanym piekarniku.
- Piec przez około 15-20 minut, aż kurczak będzie dobrze ugotowany wewnątrz i ciasto będzie złociste i chrupiące.
- Podawaj gorące, najlepiej z ulubionym sosem lub sałatką.