Parówki w cieście francuskim – pomysł na smaczną przekąskę
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Każdy z nas kocha smaczne i szybkie w przygotowaniu przekąski. To właśnie dzięki nim możemy na chwilę zaspokoić swój apetyt. Jeśli stawiamy na pełnię smaku, szybkość, a także oryginalność, to przekąską idealną wydają się być parówki w cieście francuskim. Sprawdź więc jak je przygotować!
Parówki w cieście francuskim – szybka i smaczna przekąska!
Parówki w cieście francuskim to przekąska, która obecnie jest nieco zapomniana i niedoceniana. Jednak jeszcze kilka lat temu, zajadali się nią zarówno młodsi jak i starsi. Stanowi ona idealne połączenie miękkiego, soczystego mięsa z chrupiącym i lekko zarumienionym ciastem francuskim. Przygotowanie takiej przekąski zajmuje jedynie kilka minut – zarówno parówki jak i ciasto francuskie kupujemy już w wersji gotowej, co pozwala na ogromną oszczędność czasu. Z kolei samo przygotowanie sprowadza się do owinięcia parówek i włożenia ich do piekarnika. W dosłownie kilka chwil przygotujemy pełne smaku i aromatu przekąski, które z pewnością zaskoczą naszych znajomych!
Parówki w cieście francuskim – sprawdzony i prosty przepis!
Przygotowanie parówek w cieście francuskim nie jest wymagające. Tego zadania może się podjąć nawet kompletny, kulinarny amator, który nie przepada za spędzaniem zbyt dużej ilości czasu w kuchni. Niezbędne jest tylko kilka składników, a także chwila czasu na przygotowanie rolek!
Parówki w cieście francuskim – co będzie nam potrzebne do przygotowania?
Chcąc przygotować smakowite parówki w cieście francuskim, musimy na początku wybrać się na drobne zakupy. Do wykonania tej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki:
- ciasto francuskie – możemy kupić je w formie gotowej w każdym markecie;
- parówki – w ilości odpowiadającej ilości gości;
- jajko;
- szczypiorek;
- ketchup lub inny sos, z którym chcemy naszą przekąskę podawać.
Tych kilka składników wystarczy, by wykonać szybką i smaczną zakąskę, która na długo zapadnie w pamięć gościom!
Jak przygotować parówki w cieście francuskim?
Wykonanie parówek w cieście francuskim jest banalnie proste. W pierwszej kolejności musimy rozwinąć rulon ciasta francuskiego, a następnie pokrojeniu go na równe prostokąty- dokładnie w taki sam sposób, jakbyśmy chcieli przygotować słynne kieszonki jabłkowe Następnie usuwamy osłonkę z parówek i układamy je na wierzchołku trójkąta z ciasta francuskiego. Pamiętajmy, by zostawić około 1 centymetr ciasta od końca parówki. Następnie wykonajmy subtelne nacięcia nożem, a samo ciasto możemy dodatkowo posmarować rozbełtanym żółtkiem jajka, dzięki czemu pięknie przyrumieni się ono na złoty kolor. Kolejnym krokiem jest “zawinięcie” brzegów parówki w cieście – końcówki można dla pewności spiąć wykałaczką. Tak przygotowane okręgi wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Całość posypujemy szczypiorkiem i serwujemy z ketchupem lub innym sosem!
Parówki w cieście francuskim – idealna przekąska na każdą okazję
Parówki w cieście francuskim to idealna przekąska na domową imprezę czy niezapowiedziane odwiedziny gości. Jednak z uwagi na prostotę i szybkość przygotowania można zaserwować ją dosłownie podczas każdej okazji! Parówki w cieście francuskim świetnie sprawdzą się jako dodatek do uroczystego, rodzinnego obiadu, a także jako przekąska dla najmłodszych na szkolne przyjęcia. Możemy także przygotować parówki w cieście francuskim w formie wykwintnego i jednocześnie pożywnego śniadania!