Jabłka w cieście

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Jabłka w cieście


Jabłka w cieście

Jabłka w cieście – składniki

  • 4 jabłka (można użyć również gruszek lub śliwek)
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • olej do smażenia

Jabłka w cieście – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  2. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, olej roślinny i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, ciągle mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki.
  5. Rozgrzej olej na patelni.
  6. Obtocz każdy plaster jabłka w cieście, upewniając się, że jest równomiernie pokryty.
  7. Smaż jabłka w cieście na patelni z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
  8. Wyjmij jabłka w cieście z patelni i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  9. Podawaj jabłka w cieście na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *