Kurczak w sosie śmietanowym

Czas przygotowania:

10 min.

Czas gotowania:

50 min.

Łączny czas:

1 godz.

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Kurczak w sosie śmietanowym do danie proste, tanie i niesamowicie pyszne, a jednocześnie sycące. Uwielbiam duszone kurczaka z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. Bardzo ważne jest dokładne i solidne przyprawienie kurczaka jeszcze przed obsmażaniem – dzięki temu smak przypraw przejdzie do środka mięsa. Koniecznie użyjcie przypalonych „resztek” po smażeniu mięsa, są one idealną bazą sosu. Przygotowanie dania zajmuje mniej więcej godzinę – najlepsze są udka przekrojone na pół czyli pałki i podudzia.

Kurczak w sosie śmietanowym – składniki

  • 7-8 kawałków kurczaka (pałek i podudzi)
  • sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie lub tymianek, chilli, liście laurowe i ziele angielskie, słodka – czerwona papryka w proszku
  • 1 ząbek czosnku lub szczypta suszonego
  • kilka łyżek oleju do smażenia kurczaka
  • szklanka białego wina (jako baza do sosu)
  • 1 śmietana 18% małe opakowanie
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki

Kurczak w sosie śmietanowym – przepis

  1. Mięso umyć i dokładnie wysuszyć, doprawić solidnie solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i czerwoną papryką oraz chilli.
  2. Rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka z każdej strony, aż zrumienią się na złoty kolor – chodzi o to, żeby zamknąć sok i cały smak mięsa w środku. Ja używam patelni ze stali nierdzewnej – bo uwielbiam odskrobywać przypalone kawałeczki mięsa, zalane winem:)
  3. Podsmażone kawałki przełożyć do garnka, a brudną patelnię zalać szklanką białego, wytrawnego wina – skrobać dno łyżką, żeby kawałeczki z dna zamieniły się w pyszny sos.
  4. Gdy wino trochę odparuje i wytworzy się sos – należy zalać nim mięso kurczaka, dolać wodę lub bulion z kurczaka tak, żeby mięso było przykryte do 2/3 i powoli dusić (można pod przykrywką). Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawy do smaku – sos ma być dość słony i aromatyczny.
  5. Po około 40 minutach powolnego gotowania należy zagęścić sos mąką wymieszaną ze śmietaną – podgrzać i cały czas mieszać – śmietana nie może się zwarzyć.
  6. Kurczaka oprószyć natką pietruszki, podawać z ziemniakami rozbitymi na puree i mizerią.
CZYTAJ  Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem
kurczak w sosie śmietanowym
Kurczak w sosie śmietanowym
5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *