Kurki w śmietanie
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kurki w śmietanie czyli kolejny pomysł na sezonowe danie z kurek. Kurki w śmietanie są doskonałe jako sos do kanapek, makaronu, mięs lub jako przekąska – nie jest to danie lekkie, ale z pewnością pyszne. Sezon na świeże kurki trwa krótko – więc warto choć raz w sezonie przygotować to delikatne danie. Ja dodaję do kurek w śmietanie tymianku i odrobinę soku z cytryny, ale wyborne będą też z pietruszką. Używam kwaśnej śmietany 18% żeby sos śmietanowy był gęsty i wyrazisty.
Kurki w śmietanie – składniki
- 400 gramów kurek
- cebula smażona
- gęsta śmietana 18% około 150 gramów
- sporo soli i pieprzu
- kilka gałązek świeżego tymianku
- odrobina masła do smażenia
- opcjonalnie kilka kropel cytryny
Kurki w śmietanie – przepis
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle aż się zeszkli. Dodać dobrze umyte i wysuszone kurki i smażyć jakieś 10 minut, aż będą miękkie. Dodać sporo soli i pieprzu – najlepiej świeżo mielonego. Zmniejszyć ogień i po łyżce dodawać gęstej, kwaśniej śmietany 18%. Następnie oprószyć tymiankiem. W razie potrzeby dosolić ponownie – jeśli sos wyda się Wam mdły pomoże kilka kropel cytryny. Polecam też sos kurkowy ze słodką śmietanką – przepis: sos kurkowy. Uwielbiam kurki za aromat, delikatność i chyba też za ich sezonowość. Jajecznica z kurkami jest moją kolejną propozycją na wspaniałe letnie śniadanie: jajecznica z kurkami
hej, przepis udany na kurki, wlasnie robie drugi raz, po 2 tygodniach – zawsze robie wieksze porcje – nastepnego dni a lepiej smakuje jak odgrzewam. pozdrawiam