Leniwiec – ciasto czekoladowe z jabłkami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

50 min

Łączny czas:

1 godz. 10 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

polska

Leniwiec to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatna, wilgotna struktura ciasta czekoladowego idealnie komponuje się z lekko kwasowym smakiem jabłek. To ciasto oczaruje Cię swoim smakiem i prostotą wykonania. Idealne na rodzinne spotkania, przyjęcia, a także jako smaczny deser na co dzień.

Leniwiec – ciasto czekoladowe z jabłkami – składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 średnie jabłka
  • 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)
  • Cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Leniwiec – ciasto czekoladowe z jabłkami – przepis krok po kroku:

  1. Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
  2. Masło rozpuszczamy i ostudzamy. W misce mieszamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  3. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy ostudzone masło, cały czas mieszając.
  4. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
  5. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i cynamon (jeżeli używamy), mieszamy jeszcze raz.
  6. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  7. Leniwiec pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie dobrze wyrośnięte i suchy patyczek wyjdzie czysty.
  8. Po wyjęciu z piekarnika ciasto czekoladowe z jabłkami, czyli nasz leniwiec, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na koniec możemy posypać ciasto cukrem pudrem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *