Likier marcepanowy

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

1 litr

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Likier marcepanowy to prawdziwy rarytas dla każdego, kto jest fanem słodkiego, intensywnego smaku marcepanu. Delikatnie słodki, z nutą migdałów, ten likier jest idealny do podania jako deserowy drink lub do urozmaicenia kawy. Robi również wrażenie jako prezent dla bliskich. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu!

Likier marcepanowy – składniki:

  • 200 g marcepanu
  • 500 ml wódki
  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Alternatywy:

  • Jeśli wolisz mniej słodki likier, możesz zmniejszyć ilość mleka skondensowanego.
  • Zamiast wódki, możesz użyć rumu lub brandy, aby dodać likierowi inny smak.

Likier marcepanowy – przepis krok po kroku:

  1. Na początek pokrój marcepan na małe kawałki i umieść je w słoiku.
  2. Następnie do słoika wlej wódkę. Zamknij słoik i dokładnie wymieszaj, aż marcepan zacznie się rozpuszczać.
  3. Dodaj mleko skondensowane i ekstrakt z wanilii do słoika. Wymieszaj wszystko razem, aż składniki się połączą.
  4. Pozostaw słoik w ciemnym i chłodnym miejscu na około 2 tygodnie, co jakiś czas mieszając zawartość.
  5. Po tym czasie przecedź likier przez sitko lub gazę, aby usunąć wszelkie nierozpuszczone kawałki marcepanu.
  6. Przelane do eleganckiej butelki, ten likier marcepanowy jest gotowy do serwowania!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *