Lody bezowe

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

...

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

międzynarodowa

Lody bezowe – składniki

  • 4 białka jajek
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500ml śmietanki kremówki
  • opcjonalnie: posypka, owoce, sos czekoladowy

Lody bezowe – przepis krok po kroku

  1. W misce ubij białka na sztywną pianę.
  2. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
  3. Dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.
  4. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
  5. Stopniowo dodawaj ubitą śmietankę do masy z białek, delikatnie mieszając za pomocą łopatki.
  6. Przełóż masę do foremek na lody lub do pojemnika do lodów.
  7. Jeśli chcesz, możesz dodać posypkę, owoce lub polewę czekoladową na wierzch.
  8. Przykryj foremki lub pojemnik folią spożywczą i umieść w zamrażarce na co najmniej 4 godziny, aż lody stwardnieją.
  9. Serwuj Lody bezowe i ciesz się ich smakiem!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *