Łopatka wieprzowa pieczona z czosnkiem i majerankiem
Czas przygotowania:
1 dzień
Czas gotowania:
około 5 godz.
Łączny czas:
1 dzień 5 godz.
Ilość porcji:
7-10
Stopień trudności:
Średnie
Typ kuchni:
Polska
Łopatka pieczona z wieprzowiny to świetne danie nie tylko na święta. Ten soczysty kawał mięsa jest pyszny na ciepło, ale doskonale też smakuje na zimno jako dodatek do pieczywa czy mała przekąska np. z odrobiną chrzanu. Uwielbiam samodzielnie piec mięso, mam poczucie, że jest o wiele zdrowsze niż to ze sklepu. Polecam Wam wszelkiego typu pieczenie.
Łopatka pieczona – składniki
- 1,2 – 1,5 kg łopatki wieprzowej w jednym kawałku
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 2-3 łyżeczki soli
- 500 ml jasnego piwa
- 5-6 liści laurowych
- około 10-15 ziaren ziela angielskiego
- łyżka majeranku
- 4-5 ząbków czosnku
- 4-5 łyżek sosu sojowego
Łopatka pieczona – przepis
- Łopatkę wieprzową dokładnie myjemy i osuszamy oraz wkładamy do żaroodpornego naczynia, w którym będziemy marynować mięso.
- W mięso dokładnie wcieramy zmielony pieprz, sól, majeranek, sos sojowy oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Do naczynia wrzucamy również ziele angielskie i liść laurowy. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki i marynujemy pod przykryciem przynajmniej 15-20 godzin.
- Następnego dnia mięso podlewamy piwem i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia na 10 min do bardzo mocno rozgrzanego piekarnika (230-240 stopni).
- Po 10 minutach otwieramy piekarnik na 3 minuty i zmniejszamy temperaturę do około 120-130 stopni i pieczemy mięso kolejne 5 godzin. Co każde 30 minut podlewamy pieczeń powstałym sosem.
- Po pięciu godzinach pieczenia mięso pozostanie soczyste, lekko różowe w środku i bardzo delikatne. Tak przygotowana łopatka wyśmienicie smakuje na ciepło, ale po wystudzeniu jest jeszcze lepsza. Można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce.