Łosoś teriyaki z makaronem soba

Czas przygotowania:

40 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

55 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

azjatycka

Łosoś teriyaki z makaronem soba – składniki

  • 2 filety łososia
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 200g makaronu soba
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1 papryka, pokrojona w paski
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki sezamu
  • Sól i pieprz do smaku

Łosoś teriyaki z makaronem soba – przepis krok po kroku

  1. W miseczce wymieszaj sos teriyaki, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek.
  2. Włóż filety łososia do miski i dokładnie obtocz je w marynacie. Odstaw na 30 minut, aby się przegryzły.
  3. W międzyczasie, ugotuj makaron soba zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
  4. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj marchewkę, cebulę i paprykę. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie, ale wciąż chrupiące. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Na drugiej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj filety łososia i smaż z obu stron przez około 4-5 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  6. Podczas gdy łosoś się smaży, na suchej patelni lekko podpraż sezam.
  7. Na talerzach rozłóż makaron soba, a na wierzchu ułóż smażone warzywa. Na to połóż smażonego łososia. Posyp wszystko prażonym sezamem.
  8. Podawaj natychmiast i delektuj się pysznym Łososiem teriyaki z makaronem soba!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *