Łosoś w cieście
Czas przygotowania:
30 min
Czas gotowania:
25 min
Łączny czas:
55 min
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Łosoś w cieście – składniki
- 500g filetu z łososia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko, roztrzepane
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: 2 łyżki sezamu do posypania
Łosoś w cieście – przepis krok po kroku
- Przygotuj ciasto francuskie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstaw je na chwilę, aby się odrobinę rozmroziło.
- W międzyczasie, przygotuj łososia. Oczyść go z ewentualnych ości i skóry, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
- Skrop łososia sokiem z cytryny i posól oraz popieprz do smaku.
- Posyp łososia posiekaną natką pietruszki.
- Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na mniejsze prostokąty, które będą wystarczająco duże, aby owinąć kawałki łososia.
- Umieść kawałek łososia na jednym końcu prostokąta ciasta i delikatnie zawiń go w ciasto, tak aby łosoś był całkowicie omszony.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, aby nadać mu złocisty kolor podczas pieczenia.
- Jeśli chcesz, posyp ciasto sezamem dla dodatkowego smaku i chrupkości.
- Przed pieczeniem, rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Umieść przygotowane łososie w cieście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
- Podawaj gorące, najlepiej z dodatkiem świeżych warzyw lub sałatki.
Łosoś w cieście to wykwintne danie, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Soczysty łosoś w chrupiącym cieście francuskim to połączenie, które trudno oprzeć się. Możesz podać je jako główne danie na specjalne okazje lub jako smaczny dodatek do kolacji. Spróbuj tego przepisu i delektuj się smakiem Łososia w cieście!