Makaron z łososiem i szpinakiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Makaron ze szpinakiem i łososiem – mój przepis na delikatną pastę w śmietanowym sosie. Do szpinaku i łososia pasuje makaron tagliatelle i odrobina czosnku. Sekretem jest skropienie całości sokiem z cytryny – szpinak nie straci koloru a sos będzie wyrazisty. Zawsze gdy zachodzi ryzyko, że jakieś danie może być mdłe warto ożywić je sokiem z cytryny. Na koniec zalewam całość 18% kwaśną śmietaną, duszę aż odrobinę zgęstnieje i podaję z makaronowymi wstążkami. W analogiczny sposób można przygotować makaron ze szpinakiem i kurczakiem.
Makaron z łososiem i szpinakiem – składniki
- około 400 gramów świeżego łososia (ja miałam filet, może też być w dzwonkach)
- duży pęk świeżego szpinaku lub 3/4 paczki mrożonego w liściach (szpinakowa papka się nie sprawdzi)
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- odrobina białego wytrawnego wina – około 50 ml do podduszenia szpinaku
- śmietana 18% – małe opakowanie czyli około 200 ml
- sól, pieprz i vegeta do smaku
- odrobina masła lub oleju do smażenia
Makaron z łososiem i szpinakiem – przepis
- W zależności od tego czy macie łososia w dzwonkach czy filet należy inaczej zabrać się za przygotowanie: jeśli macie dzwonka – podgotujcie je w lekko osolonej wodzie – żeby można było je łatwo oddzielić od ości i poporcjować, jeśli macie filet pokrójcie go w sporą kostkę bez żadnego gotowania. Nie krójcie łososia zbyt drobno bo zginie w szpinaku – proponuję duże, smakowite kawałki.
- Obie wersje zaczynamy od podsmażenia szpinaku. Na oliwię podsmażyć szpinak – jeśli macie mrożony potrwa to nieco dłużej. Gdy szpinak zmięknie dorzućcie do niego czosnku i trochę soku z cytryny. Następnie dodajcie sporo soli i pieprzu – szpinak jakoś niesamowicie niweluje sól – więc nie bójcie się porządnie dosolić.
- Żeby wydobyć ze szpinaku jeszcze więcej aromatu można dolać w tym momencie odrobinę białego wytrawnego wina.
- Następnie dodać do szpinaku kawałki łososia – należy smażyć je krótko, żeby nie stały się suche – ja używałam surowego łososia i smażyłam do momentu ścięcia się mięsa z wierzchu – reszta doszła w czasie duszenia ze śmietaną, łosoś był niesamowicie delikatny.
- Do sosu dodać kwaśną 18% śmietaną i podusić jeszcze przez około 5 minut – w międzyczasie gotować makaron. Jeśli sos słabo gęstnieje dodajcie kilka łyżek wody z gotowania makaronu – bardzo dobry trik na delikatne zagęszczenie sosu.
- Na koniec ponownie posmakować i sprawdzić czy ilość przypraw jest odpowiednia i ewentualnie dodać więcej przypraw.
- Na makaron ugotowany al dente kładziemy solidną porcję szpinakowego sosu z łososiem i delektujemy się tym pysznym daniem. Makaron z łososiem i szpinakiem to super pomysł na szybki obiad.
Twój komentarz Z całym szacunkiem do osoby , która umieściła przepis , ale – ludzie są wzrokowcami, widzą danie na obrazku i spodziewają się, że tak je podadzą. A w przepisie czytamy, że łosoś trzeba smażyć ze szpinakiem, to skąd na zdjęciu takie czyste, różowe kawałki? Weźmy kiedyś odpowiedzialność za internet, to znaczy posprzątajmy w głowach
Kawałki łososia zostały przeze mnie oblizane do zdjęcia:P
hahahahah!!!!!!dobra odpowiedz!! 😀 ludzie maja problemy…..
Pyszności! Moni to sprzątanie w głowach zacznij koniecznie od SIEBIE!!
Normalne kawałki łososia co za komentarz. Przepis ekstra. Dziękuje.
Bardzo dziękuję 🙂
bardzo słabe, jedliśmy duuuuużo lepszą wersję tego przepisu…
Dzięki za komentarz – poproszę przepis na inną wersję dania: makaron z łososiem i szpinakiem – może jeszcze bardziej dopracuję danie:)
Bardzo fajny przepis-ja łososia zrobiłam wcześniej na parze i dodałam do szpinaku, nie smażyłam na oleju, czosnek udusiłam w wodzie która się wytworzyła po podgrzaniu szpinaku. Super alternatywa dla kalorycznych sosów do których do szpinaku dodaje się ser feta i gorgonzolę