Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym

Czas przygotowania:

5 min.

Czas gotowania:

15 min.

Łączny czas:

20 min.

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie z czosnkiem i śmietaną to błyskawiczne danie, które przygotujecie w 20 minut. Możecie zastąpić kurczaka indykiem lub łososiem, a jeśli wolicie dietetyczne dania użyjcie chudszej śmietanki, lub w ogóle pomińcie ten składnik. Bardzo lubię to proste i jednocześnie smaczne danie.

Jeśli używacie mrożonego szpinaku, koniecznie wybierzcie ten w liściach – ma bardzo przyjemną strukturę i gwarantuję, że Wasze danie będzie wyglądało apetycznie.

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym – składniki

  • 300 gramów makaronu – może być penne, rurki lub inny
  • świeży szpinak – około 0,5 kg (ewentualnie mrożony w liściach)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml kwaśniej śmietany 18-22%
  • 20 gramów masła
  • odrobina soku z cytryny lub octu winnego
  • sól, pieprz, vegeta, olej
  • filet z kurczaka lub indyka – około 400 gramów

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym – przepis

  1. Szpinak należy dokładnie umyć i poodcinać łodygi zostawiając same liście. Mrożony szpinak w liściach jeszcze przyspieszy tę procedurę.
  2. Kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Kurczaka doprawiamy vegetą oraz pieprzem i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
  3. Smażymy kurczaka przez 30 sekund (nie mieszamy), dopiero jak zacznie się przysmażać z jednej strony należy go przemieszać,całość smażymy około 2 minuty na dużym ogniu.
  4. Przekładamy usmażonego kurczaka do osobnej miseczki i na patelnię wrzucamy szpinak i masło oraz pokrojony drobno czosnek. Smażymy całość aż szpinak się lekko podsmaży i zmniejszy swoją objętość.
  5. Do szpinaku dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotujemy całość jeszcze przez 2-3 minuty, na koniec dodajemy kurczaka i mieszamy całość. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

Pamiętajcie sos ze szpinakiem w roli głównej musi być wyraziście doprawiony, nie żałujcie soli i czosnku – te dwa składniki doskonale uzupełnią lekko mdły smak szpinakowych liści.

Na bazie takiego sosu możecie też przygotować makaronową zapiekankę, makaron gotujcie na półtwardo, dolejcie do sosu więcej śmietany, a całość oprószcie serem – taka szpinakowa zapiekanka to super danie do podgrzania w pracy następnego dnia.

3.6/5 - (18 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *