Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym

Czas przygotowania:

5 min.

Czas gotowania:

15 min.

Łączny czas:

20 min.

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie z czosnkiem i śmietaną to błyskawiczne danie, które przygotujecie w 20 minut. Możecie zastąpić kurczaka indykiem lub łososiem, a jeśli wolicie dietetyczne dania użyjcie chudszej śmietanki, lub w ogóle pomińcie ten składnik. Bardzo lubię to proste i jednocześnie smaczne danie.

Jeśli używacie mrożonego szpinaku, koniecznie wybierzcie ten w liściach – ma bardzo przyjemną strukturę i gwarantuję, że Wasze danie będzie wyglądało apetycznie.

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym – składniki

  • 300 gramów makaronu – może być penne, rurki lub inny
  • świeży szpinak – około 0,5 kg (ewentualnie mrożony w liściach)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml kwaśniej śmietany 18-22%
  • 20 gramów masła
  • odrobina soku z cytryny lub octu winnego
  • sól, pieprz, vegeta, olej
  • filet z kurczaka lub indyka – około 400 gramów

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym – przepis

  1. Szpinak należy dokładnie umyć i poodcinać łodygi zostawiając same liście. Mrożony szpinak w liściach jeszcze przyspieszy tę procedurę.
  2. Kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Kurczaka doprawiamy vegetą oraz pieprzem i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
  3. Smażymy kurczaka przez 30 sekund (nie mieszamy), dopiero jak zacznie się przysmażać z jednej strony należy go przemieszać,całość smażymy około 2 minuty na dużym ogniu.
  4. Przekładamy usmażonego kurczaka do osobnej miseczki i na patelnię wrzucamy szpinak i masło oraz pokrojony drobno czosnek. Smażymy całość aż szpinak się lekko podsmaży i zmniejszy swoją objętość.
  5. Do szpinaku dodajemy śmietanę, doprawiamy jeszcze solą oraz pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotujemy całość jeszcze przez 2-3 minuty, na koniec dodajemy kurczaka i mieszamy całość. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

Pamiętajcie sos ze szpinakiem w roli głównej musi być wyraziście doprawiony, nie żałujcie soli i czosnku – te dwa składniki doskonale uzupełnią lekko mdły smak szpinakowych liści.

CZYTAJ  Domowa granola czekoladowa

Na bazie takiego sosu możecie też przygotować makaronową zapiekankę, makaron gotujcie na półtwardo, dolejcie do sosu więcej śmietany, a całość oprószcie serem – taka szpinakowa zapiekanka to super danie do podgrzania w pracy następnego dnia.

3.6/5 - (18 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2946

5 komentarzy

Skomentuj SmakalajzytAnuluj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *