Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe – składniki

  • 500g twarogu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe – przepis krok po kroku

  1. W misce rozgnieć twaróg widelcem, a następnie dodaj jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa.
  2. Na patelni rozgrzej olej.
  3. Łyżką nabieraj porcje masy twarogowej i układaj na rozgrzanej patelni. Formuj placki o średnicy około 8-10 cm.
  4. Smaż placki na złoty kolor z obu stron, około 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Gotowe placki wyjmij z patelni i odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane ulubionym sosem owocowym.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *