Malinianki – bułeczki drożdżowe z malinami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Malinianki – bułeczki drożdżowe z malinami – składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 25g drożdży
  • 250ml ciepłego mleka
  • 100g cukru
  • 100g masła, rozpuszczonego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 250g malin (można użyć również innych owoców jagodowych)

Malinianki – bułeczki drożdżowe z malinami – przepis krok po kroku

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i dodaj 1 łyżeczkę cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się aktywują.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i sól.
  3. Dodaj rozpuszczone masło, jajka i aktywowane drożdże z mlekiem. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
  4. Odstaw ciasto na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  5. Przełóż ciasto na stolnicę i podziel je na mniejsze kawałki. Formuj z nich małe bułeczki.
  6. Na środku każdej bułeczki umieść kilka malin i delikatnie zlep je razem, tworząc kulki z owocami w środku.
  7. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na kolejne 15 minut, aby podrosły.
  8. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  9. Wstaw blaszkę z bułeczkami do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.
  10. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Malinianki – bułeczki drożdżowe z malinami są idealne na śniadanie lub podwieczorek. Ich delikatne ciasto i soczyste maliny sprawiają, że są niezwykle smaczne i aromatyczne. Możesz również eksperymentować z innymi owocami jagodowymi, takimi jak truskawki czy borówki. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *