Masa do wafli

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Masa do wafli – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 500ml mleka
  • 50g masła (alternatywnie: margaryna)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa do wafli – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj mleko i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj mieszankę mokrych składników do suchych składników, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa bez grudek.
  4. Odstaw masę na około 15 minut, aby składniki się połączyły.
  5. Podgrzej waflownicę i posmaruj ją delikatnie olejem lub masłem.
  6. Nałóż porcję masy na rozgrzaną waflownicę i zamknij ją. Piecz wafle przez około 3-5 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
  7. Powtarzaj proces, aż zużyjesz całą masę.
  8. Serwuj wafle na ciepło, posypane cukrem pudrem, polewą czekoladową lub ulubionymi owocami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *